22 maart 2012

Kijk op leiderschap bij SMIT Internationale

Op 15 maart werd bij SMIT Internationale de tweede bijeenkomst van een 4-luik gehouden, georganiseerd door Sandra Dolk, met als thema 'Kijk op leiderschap'. Een bijeenkomst om van anderen te horen over hoe zij/hij leiderschap invullen. Om van elkaar te leren vanuit verschillende organisaties en bedrijven.

Sandra is een oud-collega en vriendin en de gastvrouw bij SMIT, Hetty van der Hoeven, is mijn vrouw. Voor mij een mooie aanleiding om foto's te maken van het bedrijf ('in ruste') en de bijeenkomst.

De Eerland: een 'binnenbootje' van SMIT voor transportactiviteiten.
Containers en ander materiaal van SMIT Salvage, de bergingstak van het bedrijf.
Eén van de drie 'takliften' waarmee bijvoorbeeld brugdelen opgetakeld en geplaatst kunnen worden. Met een liftcapaciteit van 1,2 tot maximaal 2,4 miljoen kg! Onderdeel van SMIT Heavy lift.
De bijeenkomst werd gehouden in de 'Admi', het vroegere drijvende administratiekantoor van SMIT. Tegenwoordig een vergaderlocatie en regelmatig het bedrijfscafé.

Ontvangst van de deelnemers op de Admi. Links organisator Sandra Dolk.

Sandra heette iedereen welkom en lichtte het programma toe. Lees hier meer over Sandra Dolk.
Aan het eind van de bijeenkomst vertelde zij over haar nieuwe initiatief: United Clarity.

Voorstelronde: wie ben je, wat doe je, bij welk bedrijf, wat drijft je? Deelnemers met een zeer diverse achtergrond en werkkring. Juist door die diversiteit valt er veel van elkaar te leren.
Gastvrouw en inleider Hetty van der Hoeven. Hetty is HR Directeur of zoals zij het zelf noemt personeelschef van SMIT wereldwijd.
SMIT is een bedrijf waar vooral veel jongens van zullen dromen: spannend, dynamisch, zeevaart, internationaal en een lange historie.
Lees hier meer over SMIT.

Naast de inleiding over SMIT vertelde Hetty over haar werk, haar motivatie en wijze van leidinggeven. Quote: 'Leiderschap is eigenlijk makkelijk: het enige dat je moet doen, is ervoor zorgen dat je mensen succesvol zijn'.

Het was bepaald geen inrichtingsverkeer: tijdens de inleiding werden veel vragen gesteld en werd ook onderling gereageerd. En driftig genoteerd.
Na de inleiding bracht de groep een bezoek aan het 'warehouse': de locatie waar SMIT zijn spullen opslaat en onderhoudt voor met name de berging.
De rondleiding werd gegeven door Ronald van Gend, die werkzaamheden bij SMIT Equipment Management coördineert. Normaal gesproken mag je het warehouse nooit in zonder helm, maar omdat er niemand meer was, mochten we zonder rondlopen.

Een soort duikklok waar de duikers die op grotere diepte werken tijdelijk verblijven.
De duikklok kan gekoppeld worden aan deze drukunit. In deze unit blijft de druk hoog, zodat duikers niet steeds aan drukverschillen worden blootgesteld. Daardoor kunnen ze langer doorwerken. Je zit dan wel (maximaal) twee weken in die unit. Geen claustrofobie of ruzie met je collega(s) krijgen...
Trots op SMIT? Tuurlijk.
Onderwaterrobot. Eén van de twee die SMIT onlangs heeft aangeschaft en waarmee op dieptes gewerkt kan worden, waar duikers niet meer kunnen komen.
Een kabel van dyneema: een superdure kunststof die is ontwikkeld door DSM. Deze kabel is extreem sterk en veel lichter dan staalkabel. Daardoor kan veel makkelijker dan vroeger een sleper aanleggen.
Na de rondleiding was het tijd voor een borrel en een mooi uitzicht op de haven.