1 oktober 2020

Lezing voor 43 Belgische duikers over de zeeanemonen van Nederland


Afgelopen zondag gaf ik een lezing over zeeanemonen aan een groep van 43 Belgische duikers in Stavenisse. Ik deed dat op uitnodiging van de Biologische Commissie van NELOS, het Belgische equivalent van de Nederlandse Onderwatersport Bond. 

In de lezing van 1,5 uur kwamen nagenoeg alle soorten zeeanemonen van Nederland aan bod en vertelde ik over voedsel, voortplanting en roofvijanden.

Eén van de soorten waarover ik vertelde, was de Zeedahlia (Urtina felina), de grootste zeeanemoon van ons kustgebied. Prachtige, opvallende dieren; een favoriet van veel duikers.

Het was gelukkig een hele ruime zaal en de stoelen waren keurig door de zaalbeheerder van elkaar gezet. En de toehoorders waren braaf met de mondkapjes. Ik ben benieuwd of ik over een paar jaar nog snap waarom dat belangrijk was!

Na de lezing ging de groep, ondanks de harde wind, nog duiken. Ik hoop dat ze veel en bijzondere zeeanemonen hebben gezien!


Een andere soort waarover ik vertelde, was Dodemansduim (Alcyonium digitatum). Een soort die sterk verwant is aan zeeanemonen. Het is het enige zachte koraal in Nederlandse wateren. Ze worden in de Oosterschelde nog maar amper gezien. Zeer waarschijnlijk komt dat doordat het Oosterscheldewater te warm wordt in de zomer als gevolg van klimaatopwarming.