25 februari 2021

Veldgids Zeewieren: foto's en beeldredactie


Begin maart verschijnt bij de KNNV Uitgeverij de Veldgids Zeewieren (klik hier voor een inkijkexemplaar). Niet alleen heb ik ook aan deze veldgids weer veel foto's geleverd (85 deze keer; zie een paar voorbeelden in dit bericht), maar heb ik op verzoek van de auteurs - Luna van der Loos, Mart Karremans en Frank Perk - ook de beeldredactie verzorgd. Het was een hele klus, omdat we zowel zeewieren boven als onder water wilden laten zien, vaak met details en regelmatig met microscoopfoto's. Daarbij bleek dat we niet van alle soorten optimale foto's hadden. 

Roodhorentjeswier

Vaak staan er kleine en onherkenbare foto's in veldgidsen/determinatieboeken. Ik wilde dus graag zo groot mogelijke foto's in het boek hebben; dat uitgangspunt werd gelukkig gedeeld door de drie auteurs. Daarom heb ik van alle soorten zeewieren voorbeeldpagina's gemaakt, zodat wij zelf bepaalden welke foto waar moest komen en hoe groot of klein. Naast beeldredacteur en vormgever ben ik ook beeldbewerker geweest, om er voor te zorgen dat de foto's in de meest optimale vorm worden weergegeven. Mijn vader, Ben Otten zou het bij leven prachtig hebben gevonden dat ik zo actief met zeewieren - zijn grote liefde - bezig ben geweest!

Wakame onder water

Wakame bij laag water

Voor zeewieren bestaat onterecht weinig belangstelling. Niet alleen is het de bron van bijna al het zeeleven, maar ze zijn vaak heel mooi om te zien en interessant om te bestuderen (en te eten!). De onderwaterwouden met grote bruinwieren (Laminaria-soorten, vaak kelp genoemd) vormden voor mij zelfs de aanleiding om te gaan duiken: ik wilde graag eens - net als je zeehonden dat in films ziet doen - in zo'n onderwater(kelp)woud zwemmen. Net als in een 'gewoon' bos moet je de paden en open plekken zoeken. Het is prachtig om onderdeel van zo'n bos te zijn!  

Rose kalkkorstwier op alikruiken

Objectief ben ik natuurlijk niet, maar ik vind het qua beeldmateriaal het mooiste en meest complete wierenboek dat er (internationaal) is. Juist doordat wij veel wieren boven en onder water laten zien, is het voor zowel strandjutters boven water als duikers en snorkelaars onder water heel praktisch. Veel soorten zullen ze nu door plaatjes kijken al herkennen. 

Het boek is te koop bij Stichting ANEMOON (klik HIER) en in de reguliere boekhandel. 

Groefwier