In Vitro 13 II - Acanthodoris pilosa - Egelslak
Het is soms lastig kiezen. Bij het microfotograferen van zeedieren thuis (klik hier om daar meer over te lezen), maak ik doorgaans een groot aantal foto's. Hoewel ik tijdens mijn opleiding fotografische vormgeving op de Fotovakschool juist heb geleerd vooral goed te kijken en te leren zien en niet teveel foto's te schieten, gaat dat laatste voor natuurfotografie, ook in een studiosetting, niet op.
De dieren die ik fotografeer zijn levend en dat probeer ik zo te houden. Dat betekent dat ze in een bepaalde mate bewegen, soms langzaam maar vaak sneller dan mij lief is. Vergeet niet dat de dieren soms maar een paar mm groot zijn: ze lopen of zwemmen in een mum van tijd uit beeld! Dat - in combinatie met de zeer geringe scherptediepte vanwege de vergroting - maakt dat je gewoon veel foto's moet maken voor die paar uitstekende beelden.
Zo fotografeerde ik een Egelslak, een zeenaaktslak, die ik had gevonden bij de Westbout in de Oosterschelde. Het was niet eens zo'n klein exemplaar, want 20 mm groot. Het dier was bij het fotograferen vrij rustig en maakte bijzondere bewegingen, die ik goed vast heb kunnen leggen. Eén van die foto's heb ik gebruikt voor mijn serie kunstwerken 'In Vitro - In Natura' (zie foto hieronder). Maar ik kwam nog meer fraaie foto's tegen van die fotosessie en daaruit heb ik nog een tweede exemplaar gekozen en bewerkt (zie foto boven).
Op die foto zie je het dier van onderen met een deels naar binnen gevouwen voet, waarmee het dier loopt en zich vasthoudt aan de ondergrond. Evengoed kun je ook zijn kieuwen (de geveerde organen onderaan de foto) en één van de twee rhinoforen (het knotsvormige reukorgaan) zien, die bovenop het lichaam zitten. Ik moet er binnenkort eens een mooie print van laten maken op HD metal!
Als je meer wilt lezen over de Egelslak, kun je dat hier vinden op mijn weblog Mick's Marine Biology.
In Vitro 13 - Acanthodoris pilosa - Egelslak