25 september 2018

Workshop Kunstfotografie voor Maassluise Kunstenaars


Afgelopen zaterdag gaf ik voor de Maassluise Kunstenaars een workshop kunstfotografie. Het lijkt makkelijk kunst te fotograferen, want het beweegt niet en je kunt het (al of niet met kunstlicht) goed uitlichten. Maar als je ziet hoe sterk camera-objectieven al niet vervormen als je bijvoorbeeld een schilderij fotografeert, moet je toch wat uit de kast halen. De workshop werd gehouden in het atelier van Maassluise Kunstenaar Hanneke Wessels; een zeer geschikte locatie om als 'daglicht studio' te gebruiken.

Sta ik ook eens zelf op een foto.

Na een uitgebreide inleiding waarin ik zaken toelichtte als compositie, scherptediepte, kleurtemperatuur, belichting, voorkomen van ongewenste reflectie en autofocus, gingen de twaalf aanwezige kunstenaars aan de slag. Er werd gewerkt op statief, dus niet 'even uit de losse pols'. De kunstenaars fotografeerden hun eigen kunst met hun eigen camera, want daar was het tenslotte om te doen: om hen te leren (betere) foto's van hun eigen werk te maken. Het was overigens fantastisch dat erelid Jan Ouwenbroek, inmiddels 91 jaar jong, meedeed met de workshop.


Het werd een interessante, informatieve en actieve bijeenkomst. Voor herhaling vatbaar!

De workshop was de eerste 'masterclass' die de Stichting Maassluise Kunstenaars voor en met de Maassluise Kunstenaars organiseert in het kader van een verdere professionalisering van de kunstenaars.

Rechts vooraan kunstenaar Jan Ouwenbroek, 91 jaar en nog dagelijks aan het schilderen.