14 mei 2020

Vissen in Zeeland


Het komt niet dagelijks voor dat er in een publicatie maar liefst 53 foto's van mij staan. Dus met enige trots meld ik het verschijnen van het boek 'Vissen in Zeeland'. In het boek worden 177 soorten beschreven. Per pagina wordt van een soort kort maar krachtig het volgende beschreven: uiterlijk en determinatie, leefwijze en voedsel, verspreiding en trend en visserij, bedreigingen en bescherming. Daarnaast zijn steeds twee mooie foto's opgenomen en een verspreidingskaartje. De redactie heeft geprobeerd om van alle soorten foto's te verkrijgen van de dieren in het wild, dus niet van vissen 'op het droge'. Dat bleek nog niet zo makkelijk en het verbaast mij als duiker en stenenkeerder niets: ik kom in Zeeland eigenlijk maar weinig vissen tegen. Maar dat drukt de pret niet: ik heb nu weer tientallen soorten op mijn verlanglijst staan om onder water tegen te komen!


Mul (Mullus surmuletus), gefotografeerd bij Triƫst, Italiƫ.

Het boek - harde kaft, 303 pagina's, prima drukwerk - is uitgegeven door Stichting Het Zeeuws Landschap. Die hebben eerder al een geweldig, soortgelijk boek over krabben, kreeften e.d. uitgegeven. Het boek is spotgoedkoop: voor € 24,40 inclusief verzendkosten is het te verkrijgen bij Het Zeeuws Landschap. Klik HIER. Van harte aanbevolen!

Hierbij - op groter formaat - nog een paar foto's van mij die in het boekje zijn opgenomen. Overigens is de foto van de Snotolf op de kaft - ere wie ere toekomt - van collega fotograaf Janny Bosman.

Hondshaai (Scyliorhinus canicula), gefotografeerd bij Ballachulish, Schotland. 

Zeebaars (Dicentrarchus labrax), gefotografeerd bij de Zeelandbrug, Oosterschelde.

Geen opmerkingen: