29 maart 2021

NatureToday: een 'uitgestorven' zeenaaktslak weer in Nederland

 

Gisteren werd op NatureToday een bericht geplaatst met als titel ‘Uitgestorven’ schijfslak na 80 jaar weer in Nederland (klik hier). Het gaat over een heel klein zeenaaktslakje dat werd gevonden bij een excursie van de KNNV Strandwerkgroep Waterweg-Noord. Namens die werkgroep organiseer ik maandelijks excursies naar met name Zeeland (Oosterschelde, Westerschelde en Noordzee), waar we bij laag water op en onder stenen zoeken naar zeewieren en allerlei zeedieren. 

Op 2 februari was er ook een excursie, maar omdat het zulk slecht weer zou worden (en was), had ik andere excursiegangers min of meer ontraden te komen. Ik moest toch naar Zeeland om water voor mijn zeeaquarium te halen. Twee andere fanatiekelingen, Luna van der Loos en Frank Perk, konden de verleiding van zoeken bij zeer laag water ook niet weerstaan (toevallig twee van de drie auteurs van de nieuwe veldgids Zeewieren; zie het vorige bericht). Na een kwartier ging het regenen en dat bleef zo de rest van de excursie. En hoewel het ook niet eens bijzonder laag water werd (hoe lager, hoe groter de kans op bijzondere vondsten), vond Luna een 3,5 mm klein zeenaaktslakje. Het leek haar iets bijzonders te zijn. Ik heb het thuis gefotografeerd en op Facebook geplaatst voor reacties. 

Zoals je in het NatureToday-bericht kunt lezen, zijn we er nog niet helemaal uitgekomen welke soort het nu precies is. Maar omdat daar o.a. DNA-onderzoek voor nodig is, kan dat lang(er) gaan duren en leek het ons toch interessant daarover nu te berichten. Als je mijn foto's in een hogere resolutie wilt zien, klik hier (en vergeet de foto('s) niet aan te klikken). 

Geen opmerkingen: