20 maart 2023

In Vitro 19 - Brokkelster: nieuwe natuurkunst - is dat nou kunst?

Is dat nou kunst? Ik hoor die vraag wel eens als mensen naar mijn kunstwerken kijken. Die stellen ze dan meestal aan een medebezoeker, niet aan mij. Fotografie wordt vaak niet als kunst gezien. Misschien omdat kijkers het gevoel hebben dat ze dat zelf ook (makkelijk) kunnen. De Wikipedia omschrijft het begrip kunst als ‘kunst is de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding’. Dat is nogal breed gedefinieerd. 

Voor mij is kunst kunst als het mooi, nieuw, anders, humorvol of ontregelend is en nieuwsgierig maakt. En zeer belangrijk: kunst moet getuigen van vakmanschap. Mijn kunst is er voor het mooi. Voor het tonen van natuurpracht, om daarvan te genieten, om er ontzag voor te hebben en om nieuwsgierig te maken. 

Eén van mijn nieuwste werken - ‘In Vitro 19 - Brokkelster’ - is een foto, op groot formaat afgedrukt, van de onderkant van een Brokkelster. Het dier is verwant aan de Zeester, die je misschien wel kent van het strand. Ik koos voor deze foto uit een reeks, omdat ik vooral het bijzondere ‘ontwerp’ van het dier wilde laten zien. Het lijkt wel een bouwmodel: vijf armen die opgebouwd zijn uit tientallen segmenten met stekels en voetjes, die vastzitten aan het middenlijf met in het midden de mondopening. 

Mooi vind ik het repeterende element in die segmenten, met een langzame verschuiving in grootte, vorm en zelfs kleurpatroon. Er zit dynamiek in de foto door die slangachtige, meanderende armen en die mooie krul in de volledig zichtbare arm. En door de suggestie dat het dier wegkruipt, uit de foto. Voor mij is dat kunst. 

De Brokkelster is overigens een heel gewoon dier. In de Oosterschelde kan je er op één duik 100.000’en zien! Ze kunnen zo’n 20 cm groot worden en heten Brokkelster, omdat de armen makkelijk afbreken. Hier kun je nog meer foto’s van dit dier zien.

1 opmerking:

John Giskes zei

Of iets 'kunst' genoemd kan of mag worden vind ik eigenlijk niet zo interessant. In de 19e en de 20e eeuw werd veel tot kunst verklaard die niet past binnen de gebruikelijke opvattingen over kunst. Als een kunstenaar iets vindt is het kunst zegt Marcel Duchamp. Objet trouvé, gevonden voorwerpen. Belangrijker vind ik of iets interessant of bijzonder is. Verwondering, ontzag of andere emoties als dat het bij je oproept wie maalt er dan nog of het onder het begrip 'kunst' valt? Wat Mick Otten maakt vind ik fascinerend, interessant, zijn werk laat mij verder kennis maken met het wonder van de natuur.