30 april 2023

Zeemonsterfeest in de Museumfabriek in Enschede

Het was een feest om mijn ‘zeebeesten-fotomuur’ te zien in de MuseumFabriek in Enschede, onderdeel van het vakantiefestival ‘Zeemonsters’ in het museum!

Begin maart werd ik met veel enthousiasme benaderd door het museum voor foto’s van zeemonsters. Hoewel ik veel van mijn zeedierenfoto’s zelf niet zo monsterlijk vind (gewenning? beroepsdeformatie?), vond ik het natuurlijk hartstikke leuk om mijn foto’s in een museum terug te gaan vinden. En hoe leuk! De keuze viel uiteindelijk op 12 foto’s die op een formaat van 100x75 cm werden afgedrukt en als één muur van zeebeesten zouden worden getoond. 

Hoewel ik mij daar een voorstelling van kon maken, bleek de praktijk nog veel leuker en mooier dan ik dacht. Want op een prominente plaats op een zwarte achtergrond hangen daar dan 12 foto’s uit mijn ‘In Vitro - In Natura’-serie! Je kan er niet aan voorbij lopen zonder ze te zien. 

Het is onderdeel van het meivakantiefestival in het museum en er waren dit weekend dan ook veel gezinnen en kinderen te zien. Voor mij en mijn vrouw was het dan ook dubbel feest, want het was geweldig om de reacties te horen:

“Die kun je alleen heel diep in de oceaan fotograferen.” (niet dus, want deels al duikend - maar niet erg diep - en vooral thuis gefotografeerd).

“De naam van dat dier spreek ik maar niet hardop uit!” (het Teringlijdertje)

“Wat een mooie kleuren.” 

“Dat is een grappige naam.” (de Dassenkopworm)

“Zijn dat zijn kieuwen?’’ (de eitjes onder het rugschild van het Erwtenkrabbetje)

“Zeedruif: nog nooit van gehoord.” 

Ik kon het niet laten om er - al was het maar even - over te vertellen. En trots? Ja hartstikke!

Over Vakantiefestival Zeemonsters: “Bij De MuseumFabriek in Twente kom je oog in oog te staan met de fascinerende wereld van zeemonsters en het leven in de oceaan. Het zal je verbazen, maar ooit was Twente zelfs een kustgebied met diverse zeedieren, zoals de Nothosaurus, een soort zwemmende dinosaurus... Films en werk van kunstenaars laten kleine, Nederlandse, zeemonstertjes van heel dichtbij zien.” Het festival duurt nog maar t/m 7 mei, maar mijn zeebeesten-fotomuur is nog t/m 2 september te bewonderen. En vergeet niet de rest van het museum te bekijken, want dat is absoluut het bekijken en bewonderen waard en er valt veel te doen.

Adres: De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, Enschede. Klik hier voor de website.

Over mijn fotografie: “En hij maakt er natuurkunst van. Hij doet dat door die zeedieren ‘los te halen’ van hun natuurlijke omgeving: hij legt ze vast op een zwarte achtergrond om hun prachtige kleuren en excentrieke vormen te benadrukken.”

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat ontzettend gaaf Mick!!! Hopelijk kom je nog een keer noordelijker exposeren, in Drenthe bijvoorbeeld. Dan kom ik gegarandeerd ook kijken! Hartelijke groeten, Ben van As.